Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Voor zes mille verkoopt Tesla een Track Package waarmee de Model 3 Performance tot circuitwapen kan worden omgetoverd. Is dat het geld waard?

De afgelopen jaren hebben we de Tesla Model 3 Performance zonder Track Package al met enige regelmaat over de vloer gehad. Keer op keer wist hij ons te verrassen met zijn dynamische prestaties op openbare weg én circuit. Zo bleek het, tot onze verbazing, met al dat koppel en één lange versnelling een ware driftmachine. En wat te denken van een rondetijd op Assen tijdens de supertest, op minder dan één seconde van gerespecteerde namen als de BMW M2 CS en Mercedes-AMG CLA 45 S.

Tot nu toe altijd een ‘one lap wonder’

VIDEO: Is de Tesla Model 3 met Track Package eindelijk een circuitwapen?
Autovisie

Het grote probleem is tot nu toe echter geweest dat de Model 3 zijn ‘performance’ nooit langer wist vol te houden dan pakweg één rondje van een beetje een snel circuit zoals Assen. Al voor de laatste remzone van de eerste ronde beginnen de remmen over te koken, even later geven de banden het op en na een aantal rondes raken accu en motoren oververhit waarna het vermogen drastisch wordt teruggeschroefd. Een waar ‘one lap wonder’ dus. De Jarno Trulli onder de sportsedans.

Deze Formule 1-simulator staat te koop en kost meer dan een BMW M2

Reeds in 2020 werd door Tesla het ‘Track Package’ aangekondigd om tenminste een deel van deze problemen te verhelpen. Dit pakket is sinds een paar maanden ook in Nederland verkrijgbaar. Het kost 5.990 euro en bestaat uit een set Michelin Pilot Sport Cup 2 semislicks in de maat 245/35ZR20, bandendrukmeters, lichtgewicht ‘Zero-G’ 20 x 9.0J wielen plus bout- en naafkappen, en wellicht het allerbelangrijkste: remblokken en -vloeistof die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Is het Track Package op de Tesla Model 3 zijn geld waard?

VIDEO: Is Tesla's Model 3 Track Package Worth It? 🤔🏎
Tesla Flex

Het pakket kan als accessoire besteld worden in de Tesla-shop en wordt vervolgens bij een servicecentrum naar wens geleverd en gemonteerd. Die kosten zijn bij de prijs inbegrepen. Dit kan overigens ook gewoon bij auto’s die niet vers geleverd zijn worden gedaan.

Telsa Model 3 Track Package
(Afbeelding: Tesla)

Voor een set van vier Michelins betaal je normaliter tussen de 1.200 en 1.600 euro. Een set hardere remblokken moet voor minder dan 500 euro te vinden zijn, een fles remolie voor een paar tientjes en voor een aftermarket set ultralichte wielen van een gerenommeerd merk betaal je tussen de 2.000 en 8.000 euro. Enige marge zal Tesla er zeker op pakken, maar dit soort onderdelen (plus montage) kosten nou eenmaal geld.

Racen over de Nordschleife

VIDEO: NEW Tesla Model 3 Track Package & Track Mode v2 Review!
EverythingApplePro E A P

Om te kijken wat het Track Package nou precies oplevert in de praktijk, hebben we een daarmee uitgeruste Model 3 Performance onderworpen aan wat misschien de meest voor de hand liggende usecase is: een paar rondjes Touristenfahrten op de Nordschleife. De Ring is voor iedereen toegankelijk om eens met de eigen auto te berijden, en bovendien niet bijzonder zwaar voor de remmen. Als het dáár niet werkt, dan nergens.

Bijzondere occasion: Renault Clio V6 met torenhoge kilometerstand

De omstandigheden op de dag des oordeels waren volledig in het voordeel van Tesla, met een buitentemperatuur van een graad of 12 en vochtige lucht die veel warmte van remmen en radiateur kan opnemen. Bekijk de video om erachter te komen of het Track Package dé oplossing is om van de Model 3 Performance een echt circuitmonster te maken.